Background

Tellusgatan 6 -30 (Bananhuset) is in Bergsjön and part of the Million Program. The house was built in 1966 (during “the record years”) but was designed earlier in the late 50’s by architects Stig Hansson and Walter Kiessling so the project retains stylistic carryovers not typically associated with the Million Program. It was built together with two other three-story houses of similar exterior but the shape and size of bananahuset sets it apart. With 168 apartments, it is the largest of the houses. The buildings work together to frame a central court yard but the curve of bananahuset faces away from the central space and forms a concave backside against a multi-level parking facility.

The curve is situated on a slope with up to thirteen staircases and nine floors at the highest side. Most apartments have three rooms (80 m2). Familjebostäder has owned the building for 10 years and has now started a valuation of the house, which has uncovered a lot of technical problems. The façade leaks both moisture and heat. Bathrooms and ventilations needs upgrading. The iron piping is leaking into the walls at failed weld joints and moisture collects between the walls. The smell of mildew is strong in the entrances and egress.

The task for our project will be a proposal for refurbishment which we will develop through consultation with Familjbostäder and some of the residents who we are told are mostly immigrants from Somalia. According to Familjebostäder, there is not a lot of cultural or architectural loyalty to the existing structure so we may take some liberties with creating interesting and viable ideas for the potential future refurbishment. 

During the project we will attempt to address the following architectural issues:

  • Extensive water damage in the walls and utility core and thermal inefficiencies.
  • Better articulation of backside entrances which function as frontage because of the adjacent parking.
  • Possible repurposing of the balconies which currently function almost exclusively as storage.
  • Considering the presence of very large families in a small space and the cultural components that were not considered for the original design.
  • The issue of the house’s poor reputation in the area.
  • Humanizing the very large scale and the impression created by the façade.
  • The relationship between the courtyard and backsides, and the entrances and underpasses. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: